Basis behoefte
Slaap is één van de belangrijkste basis behoeften en we zijn ons er het minst bewust van. We zijn ons er niet van bewust dat slecht slapen niet normaal is, we zijn ons er niet van bewust dat we er zelf invloed op hebben, we zijn ons er niet van bewust wat we écht nodig hebben.
Slaap en functioneren
Ondanks dat ik me meer bewust ben van slaap op mijn functioneren en ik weet wát je slaap kan beïnvloeden, leer ik in de loop van de tijd steeds meer over de dingen die ik overdag doe en de invloed die ze hebben op mijn slaap patroon.
Ik ben me o.a. bewust over de invloed van alcohol op de kwaliteit van mijn slaap, de invloed van beweging op mijn slaap, de invloed van mijn eetpatroon op mijn slaap, de invloed van koffie op mijn slaap en de invloed van licht op mijn slaap.
Sporten in de avond heeft invloed op je slaap. Ik dacht altijd dat ik daar niet zo’n last van had. Doordat ik nu een hele periode niet actief gesport heb in de avonduren, merkte dat ik na een uur intensief buitensporten toch slechter sliep. Dat is eigenlijk heel logisch.
Als je sport maak je veel ‘actie hormonen’ aan. Je lichaam is actief en klaar om te rennen of te vechten. Het duurt even voordat al deze hormonen je lichaam weer verlaten hebben, waardoor het dus kan zijn dat je niet lekker slaapt ’s nachts.
Om beter te slapen, maar toch te kunnen sporten, kan je beter overdag de sporten met een hoge energie doen en ’s avonds de sporten met een rustige energie. Ik weet dat dat technisch niet altijd mogelijk is, maar misschien kan je dan eens bewust kijken wat sporten en andere activiteiten in de avond voor invloed op je nachtrust hebben.
Verhalen rond het vuur
Het komt hier ook weer aan op de basis. De basis van ons lichaam, hoe het in elkaar zit, dat we overdag actief zouden moeten zijn en ’s avonds juist rustig rond een vuur verhalen en gezelligheid zouden moeten delen. De basis van onze voorouders en de natuurvolken.