Steunzolen en compressiekousen

Steunzolen en compressiekousen bieden geen oplossing om je voeten weer in topconditie te krijgen. Maar wat is dan wel een goed alternatief?

Bij de geboorte zijn onze voeten flexibel en in staat tot allerlei bewegingen. Peuters lopen zelfs zonder zorgen op blote voeten buiten, zonder zich druk te maken over scherpe voorwerpen of koude vloeren. Echter, naarmate we ouder worden, worden onze voeten vaak lui en stijf. We gaan stevige, ondersteunende schoenen dragen, wat uiteindelijk leidt tot veranderingen in ons looppatroon en diverse klachten, variërend van pijnlijke voeten tot nekpijn en zelfs neuropathie.

Het beste alternatief voor steunzolen is het optimaliseren van je voeten. Veel van deze ongemakken worden veroorzaakt door verlies van spiermassa in de voeten en beperking van de natuurlijke bewegingsvrijheid.

Orthopedische inlegzolen en de ongemakken

Het grootste deel van de ongemakken veroorzaakt door orthopedische inlegzolen wordt veroorzaakt door afname van de (voet)spiermassa en beperking van de mogelijke bewegingsvrijheid.

Een vlakke en harde orthopedische inlegzool, beperkt de activiteit van spieren en voorkomt dat de voet actief kan bewegen.

Als gevolg daarvan wordt het hele lichaam verkeerd belast en is pijn onvermijdelijk. Veerkrachtige en getrainde voeten, samen met barefoot schoenen, creëren als het ware een natuurlijke ondergrond onder de voeten. Voeten kunnen weer actief bewegen en het hele lichaam wordt fysiologisch belast. Tegelijkertijd worden dieperliggende spieren getraind in plaats van stil gezet.