Chronische voetklachten

Heb je last van een langdurig voetprobleem dat al meer dan drie maanden aanhoudt? Dan vereist dit een speciale aanpak. Als voet optimalist richt ik me op het verlichten van de pijn door de oorspronkelijke functie van de voet te herstellen en de belastbaarheid te verbeteren met behulp van specifieke bewegingen en aanpassingen in jouw leefstijl waar dit noodzakelijk blijkt. Met de juiste aanpak is het vrijwel altijd mogelijk om je dagelijks functioneren aanzienlijk te verbeteren.

In de meeste gevallen wordt er een podologische zool voorgeschreven, maar het blijkt vaak dat dit alleen niet voldoende is om chronische klachten op te lossen.

Ik geloof dat aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manuele therapie, het opbouwen van belastbaarheid en ontspanningstechnieken pas echt bijdragen aan klachtvermindering wanneer je uiteindelijk zonder de zool kunt lopen. Zolen kunnen namelijk het natuurlijke bewegingsproces verstoren.

Bij chronische voetklachten passen we vaak een ander looppatroon toe om de pijn te verminderen, wat bekend staat als 'antalgisch lopen'. Op de lange termijn kan dit echter meer problemen veroorzaken, zoals verminderde activiteiten en afnemende belastbaarheid. Dit resulteert vaak in een vicieuze cirkel waarin je steeds minder goed functioneert.

Het is belangrijk te weten dat bij chronische pijn geen directe relatie bestaat tussen pijn en daadwerkelijke weefselschade, zoals wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond. Dit betekent dat pijn kan optreden zonder dat er op dat moment iets mis is. Factoren zoals voeding, slecht slapen, verminderde weerstand, fysieke of mentale stress kunnen oude pijnklachten weer doen opleven. Verhoogde spierspanning kan opnieuw een gezond looppatroon belemmeren en leiden tot meer pijn. Mijn behandelingen kunnen je helpen om zelf controle te krijgen over je lichaam en geest.