Hielpijn of hielspoor?

Veel van de klachten die we ervaren in onze hielen worden vaak simpelweg "hielspoor" genoemd in de volksmond. In werkelijkheid komt echte hielspoor, wat verwijst naar verkalking van de peesplaat aan het hielbeen, veel minder vaak voor. Dit betekent dat de gebruikelijke behandelingen voor hielspoor vaak niet het gewenste resultaat opleveren.

Symptomen van hielspoor klachten

  • Pijn onder de voet na periodes van inactiviteit.
  • Pijn tijdens het lopen, vooral bij het begin. Na enige opwarming neemt de voetpijn vaak af.
  • Moeite met langdurig staan. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met een staand beroep en kan leiden tot ernstige voetklachten.
  • Strak en gespannen gevoel in de peesplaat onder de voet.
  • Soms kan ook de achillespees stijf en licht pijnlijk zijn.
  • Hielpijn tijdens het autorijden
  • De hielpijn kan niet exact te lokaliseren zijn, het hele onderste deel van de hiel kan gevoelig aanvoelen.
  • Intensiteit van de pijn kan van dag tot dag variëren en zich verspreiden over de hele hiel

Pijn onder de hiel, vooral 's ochtends of na langdurig zitten, is een van de meest voorkomende symptomen. Vaak verbetert de pijn na een korte wandeling en opwarming. Dit komt doordat zenuwen en bloedvaten in ruststand raken bij stilzitten. Na wat beweging wennen de zenuwen weer aan de activiteit en vermindert de hielpijn.

Een alternatieve aanpak

Om de klacht daadwerkelijk te verhelpen, is het van essentieel belang om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Meestal zijn verkorte spieren de belangrijkste oorzaak van hielspoor. Ik ga op zoek naar welke spieren verkort zijn en wat deze spieren verkort en gespannen maakt. Daarnaast leg ik graag uitleg wat er aan de hand is, zodat je zelf de oorzaak kunt herkennen.

Als eenmaal de oorzaak bekend is, wordt de oplossing duidelijk: Herstel van de natuurlijke voetfunctie en ontspanning van de spieren.

Ik begeleid je om zelf doelgerichte oefeningen en bewegingen uit te voeren Je hebt hierdoor aanzienlijke invloed op het succes van je herstelproces.

We werken samen aan herstel via een persoonlijk behandelplan.