Platvoeten

Platvoeten zijn best wel herkenbaar en kunnen behoorlijk vervelend zijn. Ze kunnen pijn veroorzaken aan de binnenkant van je enkel en voet. Als je voeten erg plat zijn, kan het zelfs aan de buitenkant van je enkel pijn doen, omdat je hielbot dan tegen de buitenkant van je enkel drukt.

Als je platvoeten hebt door een probleem met een pees aan de binnenkant van je voet (PTTD), kan het zijn dat je minder kracht hebt bij het afzetten van je voet tijdens het lopen.

Je voetgewrichten zijn vaak minder beweeglijk en je voetspieren zijn zwakker. Ik hoor regelmatig van mensen met platvoeten dat ze hun voeten vaker moeten laten rusten, vooral na lang stilstaan en lopen op blote voeten is vaak niet meer prettig.

Door bepaalde bewegingen kom jij weer in contact met de natuurlijke bewegingen van de voeten en tenen. Door de neurlogische paden van hoofd naar voeten weer aan te zetten, kunnen de voeten weer hun natuurlijke vorm en functie aannemen.

Dit zorgt voor evenwicht in je beweging, waardoor je voetspieren bij elke stap worden geactiveerd. Uiteindelijk zal dit helpen om je voetbogen op een natuurlijke manier te herstellen. En als dat gebeurt, zullen je platvoeten verminderen, samen met de bijbehorende klachten.

 

Door ook de proprioceptie, de positiezin, weer te stimuleren, kan de voet ook zijn natuurlijke vorm en functie weer aan gaan nemen. Deze proprioceptie wordt vaak in de loop van ons leven verminderd door het dragen van schoenen.